5 načina kako poboljšati fleksibilnost i pokretljivost

U današnjem svijetu gdje je pokret ključan za očuvanje zdravlja, fleksibilnost i pokretljivost postaju važni elementi svakodnevne fitness rutine. Teretane i fitness centri nisu za svakoga, ali svatko mora naći način vježbanja. Postoji više razloga zašto netko ne želi trenirati s utezima, bilo da je to strah od ozljede, društvena anksioznost, zdravstveni problemi, i sl. Međutim, niti jedan razlog nije izlika za potpunim izbjegavanjem fitness aktivnosti. Pripremili smo savjete koji vam mogu pomoći pri očuvanju vašeg zdravlja. Najbolje je početi od onog najosnovnijeg, a to su fleksibilnost i pokretljivost. Bez obzira jeste li iskusni vježbač ili početnik, svaki od ovih 7 načina može biti izazov u vašoj fitness priči. To ne znači da morate upotrijebiti svih 7 savjeta, ali kada biste si pronašli jednog koji vam paše već bi puno učinili za vaš zdrav duh i tijelo.

 

1. Aerobik za dinamičnu pokretljivost

Aerobik je sjajan način za poboljšanje fleksibilnosti i pokretljivosti jer uključuje dinamične pokrete koji potiču širok raspon pokreta tijela. Uključivanjem skakanja, plesa i rotacija u aerobik rutinu, potičete fleksibilnost zglobova i mišića. Pokušajte dodati aerobik trening svakog tjedna kako biste održali svoje tijelo pokretnim i agilnim. Ono što aerobik čini odličnim je njegova zabavna priroda. Nekima je cardio trening dosadan te je za takve aerobik super izbor, a svejedno mogu poboljšati svoj plućni kapacitet i kondiciju. Također za aerobik je potrebna minimalna oprema poput strunjače, laganih gumenih bučica ili pak vijača

 

2. Pilates za jačanje i istezanje

Pilates je izvrstan za istezanje i jačanje mišića koji podržavaju vaše zglobove. Fokusira se na kontrolirane pokrete i disanje kako bi se povećala stabilnost tijela i fleksibilnost kralježnice. Redovito prakticiranje pilatesa može vam pomoći u poboljšanju pokretljivosti kroz istezanje mišića, što rezultira boljom posturom i smanjenjem rizika od ozljeda. Pilates je statičniji što ga čini idealnim za one koji saniraju ozljede ili za one koji nisu u mogućnosti obavljati fizičku aktivnost u pokretu. Od potrebne opreme svakako će vam dobro doći strunjača, obruč za pilates i pilates lopta.

 

3. Cardio za povećanje općeg pokreta

Cardio aktivnosti poput trčanja, biciklizma ili brzog hodanja poboljšavaju opću pokretljivost tijela. Ove aktivnosti potiču cirkulaciju krvi i rast srca, što dovodi do veće fleksibilnosti mišića i zglobova. Sa samo 20 minuta cardio treninga barem 4-5 puta tjedno puno biste napravili za zdravlje vašeg kardiovaskularnog sustava. Naravno, cardio je jednako koristan i za potrošnju energije, što ga čini idealnim za gubitak masnih naslaga. Kod cardio treninga ne ovisite o nikome nego o sami sebi te je na vama hoćete li ga raditi kod kuće ili u teretani na cardio spravama ili u prirodi. Najbitnije je da budete uporni i da vam je svaki cardio trening novi izazov.

 

4. Joga za duboku fleksibilnost i mentalnu ravnotežu

Joga kombinira dinamične i statične pokrete s fokusom na disanje, što rezultira dubokom fleksibilnošću i povećanom pokretljivošću tijela. Redovita praksa joge može pomoći u opuštanju napetih mišića, poboljšanju ravnoteže i koordinacije te smanjenju stresa i anksioznosti. Joga je svojevrsna meditacija, stoga je ključno da se izvodi u mirnom i ugodnom okruženju. Joga je fantastična jer ju mogu svi ubaciti u svoju rutinu. U početku može bit lakša što je idealno ako ste početnik koji se nikada nije bavio fizičkom aktivnošću ili ako ste napredni vježbač može biti vrlo izazovna. Za one najnaprednije tu su koji traže dodatan izazov tu su i balans polulopte i utezi za zglobove.

 

5. Rutina istezanja za svaki dan

Nemojte zaboraviti na važnost svakodnevnog istezanja. Čak i ako imate samo nekoliko minuta, posvetite vrijeme istezanju svakog jutra ili večeri kako biste održali svoju fleksibilnost i pokretljivost. Fokusirajte se na istezanje cijelog tijela, uključujući vrat, ramena, leđa, kukove, noge, ruke i gležnjeve. Bitno je naglasiti da ne se prije istezanja malo zagrijete i razgibate. Ako se istežete na “hladno” može doći do ozljede što svakako želite izbjeći. Zapamtite, istežite se koliko vam tijelo i mišići dozvole te sa svakim istezanjem si postavite novi cilj i izazov. Konkretno ako imate bolove u leđima, podlogom za istezanje puno ćete si pomoći. S druge strane ako radite na fleksibilnosti zglobova gotovo obavezan rekvizit je rampa za istezanje.

 

Zaključno,

osim vježbi, pravilna hidratacija i prehrana igraju ključnu ulogu u poboljšanju fleksibilnosti i pokretljivosti. Pijenje dovoljno vode tijekom dana održava vaše mišiće i zglobove podmazanima, olakšavajući bolje kretanje. Konzumiranje uravnotežene prehrane bogate vitaminima i mineralima podržava zdravlje mišića i popravak tkiva, poboljšavajući ukupnu fleksibilnost i pokretljivost.

Poboljšanje fleksibilnosti i pokretljivosti je postupan proces koji zahtijeva konzistenciju i strpljenje. Postavite realne ciljeve i postupno povećavajte intenzitet i trajanje vaših vježbi tijekom vremena. Slušajte svoje tijelo i pružite mu potreban odmor za oporavak i prilagodbu novim izazovima. S posvećenošću i ustrajnošću, primijetit ćete značajna poboljšanja u svojoj fleksibilnosti i pokretljivosti.

Uključivanje različitih aktivnosti poput aerobika, pilatesa, cardia i joge u vašu fitness rutinu može značajno poboljšati vašu fleksibilnost i pokretljivost. Pronađite aktivnosti koje vam odgovaraju i redovito ih prakticirajte kako biste održali zdravo i funkcionalno tijelo. Uz posvećenost i kontinuirani rad, osjećat ćete se pokretno i spremno za sve izazove koji vam se nađu na putu.

Ne zaboravite posjetiti našu Blue Gym online trgovinu za najbolji odabir opreme potrebnih za treninge fleksibilnosti i pokretljivosti ili posjetite našu stranicu za fitness centre i učlanite se. Do čitanja!

 

Odgovori