Istina o prehrani nakon treninga

Postoje dva jednostavna principa kad je riječ o izgradnji mišića: morate ih često preopterećivati i adekvatno hraniti. Treninzi su odlična stvar, no nećete ubrati plodove svog truda ukoliko ne posvetite pozornost obnovi mišića. Savjetujemo vas što biste točno trebali učiniti nakon treninga kako biste ostvarili maksimalne rezultate.

Trenutno, znanost ukazuje na to da je ono što pojedete prije, tijekom i poslije treninga iznimno važno za ostvarivanje maksimalnih rezultata. Neovisno o tome želite li se riješiti viška masnog tkiva, izgraditi mišiće ili trenirate za određeni sport, važno je opskrbiti tijelo određenim hranjivim tvarima u pravim količinama i u pravo vrijeme. Ono što pojedete prije priprema vaše tijelo za trening, ono što pojedete tijekom treninga (ukoliko je primjereno) poboljšava vašu izvedbu, a ono što unesete nakon treninga maksimizira rezultate završenog treninga, istovremeno pripremajući vaše tijelo za idući trening.

Što duže čekate da se opskrbite hranjivim tvarima nakon treninga, to je vaše tijelo manje učinkovito pri iskorištavanju tih hranjivih tvari. Otuda i metafora okvira: imate optimalni vremenski okvir za unos ugljikohidrata i proteina nakon svakog treninga.

I dok je iskorištavanje metaboličkog vremenskog okvira važno neovisno o vašim ciljevima, tajming hranjivih tvari je ključan za izgradnju kvalitetne mišićne mase. Konzumirajte kvalitetne ugljikohidrate kako biste obnovili zalihe glikogena i pripremili se za slijedeći trening, a također i proteine za oporavak, obnovu i izgradnju mišića. Konzumacija proteina nakon treninga je esencijalna za izgradnju mišićne mase. Aminokiseline u proteinima su temeljni blokovi za izgradnju mišića, i bez njih nije moguće ostvariti značajan rast.

PWnutrition2Primjeri kvalitetnog obroka nakon treninga su proteinski shake s voćem ili tuna sa toastom od cijelovitog zrna. Količina ugljikohidrata i proteina kojima se potrebno opskrbiti nakon treninga ovisi o više različitih faktora, koji uključuju i sam trening, vašu težinu, raspored treninga, ciljeve i slično, no konzumacija 20 do 40 grama proteina unutar metaboličkog okvira omogućit će najveće dobrobiti za većinu.

U životu kao i u fitnessu, dosljednost je jedna od glavnih tajni uspjeha. Ne možete trenirati tu i tamo i očekivati ozbiljnije rezultate. Isto vrijedi i za prehranu nakon treninga: dosljednost kroz duži vremenski period je ono što će dovesti do velikih promjena. Nahranite mišiće onime što im je potrebno nakon svakog treninga unutar metaboličkog okvira, i bit ćete oduševljeni rezultatima koje ćete ostvariti.

 

Priredio: Franjo Maričić

Izvor: Men’s Fitness

 

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!

Iz ponude izdvajamo Olimpijski set utega i šipki od 160 kg

Svu ostalu ponudu sportske opreme možete provjeriti na našem webshopu, a pratite nas i putem Facebooka i Twittera.

Odgovori