Četiri “najnezdravije” svjetske kuhinje

Jedna od najtežih stvari kod pridržavanja režima pravilne i zdrave prehrane je izlazak na večeru. I dok je takav izlazak svakako zabavan i društven, istovremeno je u većini slučajeva i garancija da ćete pojesti više kalorija nego što biste pojeli kod kuće. Jedna od strategija je izbjegavanje određenih vrsta kuhinje koje ne nude previše zdravih jela. U nastavku donosimo četiri nacionalne kuhinje koje nude najmanje hranjivih opcija.

 

 

Kineska

Kineska hrana se tradicionalno temelji na povrću, riži i rezancima, što zvuči zdravo, no često je puna soli, MSG-a (monosodium glutamat, pojačivač okusa koji kod nekih ljudi može izazvati nuspojave) i nezdravih umaka kako bi se dodao okus. Nadalje, mnoga kineska jela pripremaju se prženjem na ulju (rolice s jajima, proljetne rolice, razna slatka i kisela mesna jela, dim sum), što znači da se naoko zdrava hrana pretvara u hranu sa visokim udjelom soli, masnoća i kalorija.

 

 

Američka

Jela koja povezuju čitave SAD, iako mogu znatno varirati kroz njezin teritorij, su tipično jela s roštilja, poput pilećih krilca s umakom, rebarca, hot dog i hamburgeri, a ta su jela najčešće bogata zasićenim masnoćama. Glavni sastojci američke kuhinje su proizvodi koji uključuju pšenicu i kukuruz, poput kruha, koji se često serviraju kao predjelo ili uz glavno jelo. Procesuirano meso je također često, kao na primjer razne vrste šunke i slanine, koje imaju vrlo visok udio natrija. Zatim je tu cijelo bogatstvo prženih jela, poput prženog krompira, krafni, pržene piletine, što znači da prehrana prosječne osobe može biti vrlo bogata masnoćama. Deserti su također vrlo česti, a uključuju sladoled i razne slatke pite, bogate šećerom i masnoćama. Dok je povrće i zelenilo ponekad uključeno u obroke, ono se obično jede u malim količinama, sa obrocima temeljenim na mesu ili nekim drugim izvorima proteina.

 

Indijska

Indijska se hrana uglavnom temelji na curryju i riži. No, razne vrste curryja se često pripremaju sa vrhnjem i šećerom, ako na to dodate i obilnu porciju riže, malo naan kruha i nešto prženo poput samose, broj kalorija će se brzo povećati. Dobra je vijest što je relativno jednostavno odabrati zdraviji obrok birajući curry sa umakom temeljenim na rajčici, te izostavljajući naan kruh i pržene priloge. Začini za curry, poput kurkume, pokazali su svojstva koja su djelotvorna u borbi protiv raka.

 

 

Talijanska

Kad se spomene talijanska kuhinja, prva asocijacija je najčešće tjestenina. Tjestenina sama po sebi može biti zdrava, no vrlo je lako pretjerati s količinom. Preporučena količina tjestenine za jedan obrok je trećina ili četvrtina šalice, što izgleda poput pola teniske loptice. Većina restorana poslužuje dvostruku ili čak i četverostruku količinu tjestenine, koja je češće proizvedena od procesuiranog bijelog brašna umjesto od zdravijeg brašna cjelovitog zrna koje je bogato vlaknima. Umaci od vrhnja, poput Alfreda, bogati su zasićenim masnoćama. Piletina i teletina često se pripremaju pohanjem, valjanjem u krušnim mrvicama i prženjem na ulju. Također, uz jela od tjestenine često se poslužuje kruh s maslacem. Pizza, popularno talijansko jelo, često je prekrivena procesuiranim mesom – raznim vrstama salame i šunke.

Možete uživati u zdravim opcijama gotovo svih nacionalnih kuhinja, ukoliko znate odabrati pravo jelo. No, izbjegavajući ove vrste kuhinja pri posjeti restoranu, uvelike ćete povećati svoju šansu da održite zdrav način prehrane.

 

Priredio: Franjo Maričić, Blue Gym

Izvor: portal FitDay

 

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!

Iz ponude izdvajamo novu traku za trčanje u našoj ponudi – Proform 515 ZLT, drvenu pliometrijsku kutiju Plyo Box, traku za trening s vlastitom težinom, te atraktivne i kvalitetne bumper ploče u boji: Bumper Plate Elite Pro 25 kg (51 mm), Bumber Plate Elite Pro 20 kg (51 mm), Bumper Plate Elite Pro 15 kg (51 mm), Bumper Plate Elite Pro 10 kg (51 mm) i Bumper Elite Pro komplet 160 kg + gratis remen.

Svu ostalu ponudu opreme provjerite na našem webshopu, a pratite nas i putem Facebooka i Twittera.

Odgovori