Razlika između intervalnog treninga visokog intenziteta (HIIT) i tabate

Tom Holland iz Connecticuta, fiziolog i sportski nutricionist, te jedan od najcjenjenijih fitness stručnjaka u SAD-u, objasnio je za Men’s Fitness razliku između intervalnog treninga visokog intenziteta (HIIT) i tabate.

Kod pripreme sportaša za Ironman maratone, trčanje ili bilo kakve aerobne aktivnosti, HIIT omogućuje veću učinkovitost od one koji bi bila ostvarena pri treningu umjerenog intenziteta. Zbog intervala odmora, provodite više vremena u gornjem dijelu svojih aerobnih mogućnosti, dok to ne biste bili u stanju ukoliko biste pokušali izvoditi vježbe zaista visokog intenziteta kroz, na primjer, deset minuta. HIIT omogućuje pozitivne fiziološke prilagodbe, uključujući poboljšano sagorijevanje masnoća, inzulinsku osjetljivost, te povećane oksidativne kapacitete skeletalne muskulature.

HIIT-tabata02Stil treninga poznat kao Tabata, nastao je iz studije iz 1996. godine pod nazivom Medicine and Science in Sports and Exercise, autora Izumija Tabate. Studija je otkrila da intenzivni četverominutni treninzi pet dana u tjednu povećavaju maksimalni aerobni kapacitet i anaerobnu opskrbu tijela energijom. Što je kraći trening, to će biti intenzivniji, no danas se tabata metoda često koristi u treninzima koji traju duže od četiri minute.

Donosimo vam neke detalje o intervalnom treningu visokog intenziteta i tabata treningu. Razlike su u tome što su intervali odmora, ali i rada kod tabate kraći nego kod HIIT-a, a tabata i pomiče granice vašeg maksimalnog broja otkucaja srca.

 

 

HIIT-tabata03Činjenice o tabati

Interval rada: 20 sekundi

Interval odmora: 10 sekundi

Puls: iznad 100% (subjekti izvorne studije trenirali su na 170% maksimalnog aerobnog kapaciteta)

Ukupno vrijeme treninga: 4 minute

 

 

 

 

Činjenice o HIIT-u

Interval rada: 1-2 minute

Interval odmora: uglavnom 30 sekundi do 2 minute. Najčešći je omjer 1:1 i 1:2, što znači jedna minuta rada, pa jedna minuta odmora, ili jedna minuta rada, pa dvije minute oporavka. Česta varijacija je i 2:1, dvije minute rada uz jednominutni odmor. Što je najporniji interval rada, interval odmora bi trebao biti duži.

HIIT-tabata04

Puls: 80-95% od maksimalnog broja otkucaja

Ukupno vrijeme treninga: 20-40 minuta

Priredio: Franjo Maričić, Blue Gym
Izvor: Men’s Fitness

 

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!

Iz ponude izdvajamo NordicTrack T15.0 traku za trčanje, NordicTrack GX5.1 ergometarski sobni bicikl, Komplet jednoručnih utega 2,5-30 kg (12 pari) i Zidno vratilo fiksno.

Svu ostalu ponudu sportske opreme možete provjeriti na našem webshopu, a pratite nas i putem Facebooka i Twittera.

Odgovori