Kako odabrati masažnu lopticu?

kako odabrati masaznu lopticu

Što su masažne loptice, zbog čega djeluju, kako ih koristiti i pet ključnih stvari na koje treba obratiti pozornost prilikom kupovine.

Koliko god moćne masažne loptice bile, vrlo vjerojatno radi se o drevnom pomagalu budući da su mnoge kulture iz davne prošlosti koristile glatko (zagrijano ili ohlađeno) kamenje za masažu. Zamislite kako vam seoski vrač na donji dio leđa stavlja dva topla riječna kamena. Ne čini se toliko nevjerojatnim da su masažne loptice zapravo poznate već tisućama godina, zar ne?

No, danas ukoliko trebate masažnu lopticu stvari su puno kompliciranije, budući da dolaze u svim mogućim veličinama i oblicima, i pod raznim nazivima – loptice za mobilnost, loptice za miofascijalnu masažu, yoga loptice ili loptice za fizikalnu terapiju – što je više-manje zapravo ista stvar. Cilj ovog teksta je da vam olakša potragu i smanji troškove, te da vam pomogne odabrati pravu lopticu bez da ih morate sve isprobati.

 

Masažne loptice su zaista posebne i donose jedinstvene dobrobiti

Bez obzira na sve eventualne marketinške smicalice, masažne loptice su zaista iznimno učinkovite u izoliranju problematičnih područja vašeg tijela i omogućuju vam stvaranje trajnih promjena koje će povećati vašu fleksibilnost i eliminirati bol. To ostvaruju na način da vam omogućuju samostalnu masažu dubokih tkiva simulirajući pritisak dlana ili lakta koji možete očekivati od terapeuta ili masera.

Vrhunski fizikalni terapeuti, maseri, kao i sportaši, koriste masažne loptice za samostalnu masažu. Masažne loptice su toliko učinkovite da vam čak mogu pomoći izbjeći i riskantne operativne zahvate.

 

Kako odabrati između različitih modela masažnih loptica

Najbitnije kod odabira je  mogućnost pozicioniranja loptice i kontrola pokreta, kako biste mogli ostvariti pritisak na određeni dio tijela. Čimbenici koji određuju koja je prava masažna loptica za vaše potrebe su veličina, težina, oblik, površina i tvrdoća.

Veličina – potrebno je odabrati veličinu prema dijelu tijela koji želite masirati.

Dlanovi, podlaktice ili stopala – najbolje će odgovarati loptice veličine golf ili lacrosse loptica (43 do 63 mm), kao što je naša Masažna Lacrose loptica. Za dodatni rad na ravnoteži preporučujemo i Masažnu jež poluloptu.

masažna lacrose loptica

Listovi, stražnja loža, abdomen, gluteus, gornji i donji dio leđa, deltoidi i vrat – za ove dijelove tijela odgovarat će loptice veličina teniskih ili baseball loptica (67 do 73 mm). Također preporučujemo Masažnu Lacrose lopticu, ali i Masažnu duplu Lacrose lopticu, te Masažnu jež kikiriki lopticu.

masažna jež kikiriki loptica

Prsa i ramena – ovdje će najbolje odgovarati loptice promjera 10 cm, što je i nije uobičajena veličina. Naša preporuka je Masažna jež Lacrose loptica.

masazna jez lacrose loptica

Težina – što je loptica teža, vjerojatnije je da će ostati na mjestu na koje ćete je staviti. Stoga su poželjnije pune loptice od šupljih varijanti, a kod njih je i lakše predvidjeti na koji način će promijeniti oblik kad ih opteretite svojom težinom.

Oblik – ukoliko želite što bolje kontrolirati kretanje loptice tijekom rollanja po njoj, onda su bolji izbor loptice glatke površine. Ukoliko želite bolji grip (npr. kada ste recimo znojni nakon treninga), tada su bolji izbor loptice sa reljefnom površinom.

Upamtite također da je najbolji način tretiranja bolnog mišića ili tetive oko samog izvora boli, ne direktno na njega. Poželjno je istegnuti područje oko bolnog žarišta kako biste se riješili pritiska u bolnom području.

Grip – vrhunska masažna loptica ima odličan grip i neće proklizavati u dodiru sa drvenim podom, zidom ili vašom kožom. To olakšava kontrolu kretanja loptice i sprječava bježanje loptica ispod vas, ili padanje loptice ukoliko je koristiti oslonjeni na zid.

Tvrdoća – ne postoji savršena tvrdoća masažne loptice, budući da svaki dio tijela drukčije reagira na različitu tvrdoću. Također, ovisno o poboljšanju zdravlja i fleksibilnosti vašeg tkiva, s vremenom će vam više odgovarati tvrđe loptice. Za tretman ozlijeđenih tkiva uvijek će odgovarati mekše loptice.

masazna jez polulopta

Vrijedi spomenuti da tvrdoća nije jedina karakteristika koja određuje kako će loptica mijenjati oblik pod vašim tijelom, budući da pune i šuplje loptice mogu biti iste tvrdoće, no ponašati će se drukčije.

Što je sa toplim i hladnim masažnim lopticama?

Osvrnimo se prvo na hladne (npr. SKLZ Cold Roller Ball) – one stimuliraju krvotok i smanjuju upale, te svakako imaju svoje mjesto kad je riječ o fizikalnoj terapiji. No, masažne loptice su iznimno učinkovite za duboku masažu tkiva u kojoj je ključno istezanje. Poanta je u penetraciji loptice duboko u mišiće ili tetive što ih rasteže, te obnavlja fleksibilnost tamo gdje su se vlakna zategnula. Tkivo nije dobro hladiti prije istezanja, stoga ponekad tople masažne loptice imaju više smisla, ukoliko je riječ o tretiranju ozljede. Hladne masažne loptice biti će učinkovite za prevenciju i za ubrzanje oporavka nakon aktivnosti.

Zaključak

Nakon ovih informacija vjerujemo da ćete lakše odabrati masažnu lopticu za sebe, ovisno o dijelu tijela na kojem je želite koristiti. Provjerite našu kompletnu ponudu masažera!

 

Često postavljana pitanja

Pitanje: Koje su najbolje masažne loptice za bolove u leđima?
Odgovor: za bolna leđa preporučujemo što tvrđe loptice, budući da je u slučaju trvdoglavih čvorića potreban snažniji pritisak i dublja penetracija. No, ukoliko ste ozlijeđeni onda je za početak svakako bolji izbor mekša masažna loptica, uz postupno uvođenje tvrđih loptica. Isprobajte masažnu duplu lacrose lopticu ili masažnu jež kikiriki lopticu.

Pitanje: Koje su loptice najbolje za masažu stopala?
Odgovor: Teško je preporučiti nešto drugo osim lacrosse loptice kad je riječ o masaži stopala. No, ukoliko tek počinjete s masažom, za početak je bolje koristiti nešto veću i mekšu lopticu. Ukoliko imate neke specifične čvoriće ili ožiljke, bolju penetraciju i preciznije ciljanje omogućiti će vam što manja loptica.

Pitanje: Što su trigger point masažne loptice?
Odgovor: Trigger points su specifične točke vašeg tijela koje vam mogu prouzročiti dosta problema ili bolova u udaljenim, ali povezanim mjestima. Uglavnom se radi o manjim, i time preciznijim, masažnim lopticama, poput masažne jež lacrose loptice. Namijenjene su masaži specifičnih točaka tijela, u svrhu otklanjanja poteškoća ili bolova.

Odgovori