Kako održavati šipku?

cerakote bar
Mnogi vlasnici šipki, pa i vlasnici teretana, zapravo nisu upućeni kako pravilno održavati šipke, što ih na duge staze skupo košta. Nitko nije zadovoljan ukoliko potroši novac na šipku koja će biti neupotrebljiva godinu ili dvije kasnije.
Ukoliko imate šipku i želite da vam dugo traje, morati ćete je znati održavati. U ovom tekstu vam donosimo nekoliko bitnih savjeta.

K

Koliko često treba održavati šipku?

To ovisi o tipu završne obrade, kao i o okruženju u kojem se šipka koristi.
šipka

K

Komercijalna teretana

Ukoliko se šipka koristi u komercijalnoj teretani, što znači da je koristi veći broj ljudi tijekom dana, morate je redovito održavati. Neovisno o tipu završne obrade, preporučujemo vam tjedno održavanje.

K

Kućna teretana

Ukoliko šipku koristite u kućnoj teretani, nije je potrebno toliko često čistiti. Šipke on nehrđajućeg čelika, cerakote ili šipke sa hard chrome završnom obradom mogu dugo bez čišćenja, no svejedno je potrebno redovito podmazivati ležajeve ukoliko želite da cilindri glatko rotiraju. Šipke sa završnom obradom crnog cinka potrebno je održavati svakih tjedan do dva.

K

Održavanje šipke

Održavanje se sastoji od četiri stvari – korištenja ispravnih alata/sredstava, čišćenja knurlinga, brisanja šipke i podmazivanja ležajeva. Ukoliko želite da vam šipka dugo traje, ne smijete ignorirati niti jedan od ovih koraka.

K

Alati/sredstva

Prije čišćenja šipke, osigurajte potrebna sredstva jer pogrešni materijali mogu uzrokovati oštećenja na završnoj obradi, što može dovesti do oksidacije.

K

Potrebni su vam:
  • kruta, najlonska četka (ukoliko se radi o šipki od nehrđajućeg čelika ili sa hard chrome obradom, koristite čeličnu četku)
  • ulje
  • krpica za nanos ulja
  • krpica za čišćenje ulja
Nakon što ste osigurali potrebna sredstva, možete započeti. Prvi korak je čišćenje knurlinga šipke.
šipka

K

Korak 1: Čišćenje knurlinga

Prije nanosa ulja na šipku, očistite knurling. Ostavljanje prljavštine u knurlingu, poput magenzijevog praha i sl., može dovesti do pojave hrđe nakon izvjesnog vremena. Nanesite malo ulja na knurling i četkom očistite svu prljavštinu. Nakon što ste očistili knurling, šipka je spremna za nanos ulja.

K

Korak 2: Prebrišite šipku uljem

Brisanje šipke uljem će pomoći kod uklanjanja eventualne hrđe, te zaštite šipke. Ukoliko želite da šipka dugo traje, ovo je iznimno bitno, pogotovo ukoliko se šipka koristi u komercijalnom okruženju, koje je ponekad iznimno nepovoljno za šipku.
Nanesite malu količinu ulja na krpicu i prebrišite šipku. Četkom utjerajte ulje u knurling, te ostavite ulje da se malo osuši na šipki. Suhom krpicom prebrišite šipku i uklonite višak ulja. Nakon toga, spremni ste za posljednji korak.

K

Korak 3: Podmazivanje ležajeva

Ukoliko želite da se cilindri nesmetano i glatko rotiraju, potrebno je redovito podmazivati ležajeve.
Postavite šipku okomito, i nanesite nekoliko kapi ulja s unutarnje strane cilindra koji je najbliži podu. Polako rotirajte cilindar dok nanosite ulje, kako bi ono došlo do kompletnih ležajeva. Suhom krpicom uklonite višak ulja, te okrenite šipku kako biste isto ponovili i na drugom cilindru.

K

Dodatni savjeti

Izbjegavajte rack pull

Još jedan dodatni savjet koji će vam osigurati dugi vijek šipke je da izbjegavate vježbe koje na nju djeluju destruktivno, kao što je rack pull. Slični tipovi vježbi mogu uzrokovati trajno savinuće šipke. Ukoliko ne želite izbjeći ovu i slične vježbe, najbolje je da koristite jeftiniju ili stariju šipku do koje vam nije previše stalo.

K

Ostavljanje šipke horizontalno

Dok se šipka ne koristi, najbolje je ostaviti je na tlu horizontalno, a ne vertikalno. To će onemogućiti da se višak magnezijevog praha i sličnih prljavština uvuče između cilindra i šipke u ležajeve.

K

Održavanje je završeno

Čestitamo! Sada znate kako se šipka pravilno održava, te kako izbjeći svinuće i sigurno pohraniti šipku dok se ne koristi. Ukoliko ostanete dosljedni u svemu što smo naveli, nema razloga zašto vas šipka ne bi jako, jako dugo adekvatno služila.

olimpijske_sipke (2)

PROČITAJTE ZANIMLJIVE POVEZANE ČLANKE:

Sportskim udrugama, klubovima i za sve veće narudžbe odobravamo dodatni popust.

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!

Svu ostalu ponudu sportske opreme možete provjeriti na našem webshopu, a pratite nas i putem Facebooka i Twittera.

Odgovori