Trening kao terapija

trening terapija

Jako puno stvari ima terapeutski učinak, ali vjerojatno vrlo malo kao što to daje treniranje ili odličan trening. Uvjeren sam i dalje da se premalo pažnje posvećuje tome koliko je trening zapravo bitan i kakav utjecaj ima na naše živote, na naše tijelo i na naš um. Zapravo nakon konstantnog treniranja i kretanja dolazimo u strašnu potrebu za treningom koje se više nije tako lako riješiti i baš u tom trenutku možemo shvatiti da smo napravili najviše za sebe.

trening terapija

Trening je nekakav način vraćanja tijela i uma u balans kojeg nam remeti svakodnevni život, posao, problemi i današnji ubrzani način života prepun stresa. Jedna stvar je sigurna, a to je da se ne možete loše osjećati nakon treninga. Jednostavno tako nešto ne postoji. Jedino što možete osjećati je upala mišića a to je samo znak da ste kvalitetno odradili trening i da nagrada slijedi. Nakon treninga slijedi tuš, i to je nekako kraj vaše terapije treningom, a za sebe ste napravili najviše moguće.

Train your body and the mind will follow – mislim da je to već svima poznato, iako možemo to malo produbiti. Većina terapeutskog učinka se odvija već za samo vrijeme treninga. Dok trenirate sami, ili u paru ili u skupini, zapravo ste bez obzira na društvo oko sebe posvećeni sami sebi. Kad malo bolje razmislimo, to je jedna od rijetkih situacija u danu gdje se u potpunosti možete posvetiti samom sebi i baš zato je taj osjećaj tako dobar.

trening terapija

Umor također djeluje opuštajuće, jer već sam osjećaj umora znači da ste pozitivno iscrpljeni te vam treba odmor. Nakon treninga, tuša i obroka vaš je dan spašen,  i kako god da je počeo, završio je odlično.

Stvar funkcionira zapravo vrlo jednostavno. Ukoliko počnete redovito trenirati, te imate potrebu za treningom i ne možete više život zamisliti bez njega, tada ste sve napravili za sebe. Ta potreba, taj ispušni ventil, i vraćanje sebe u balans je točno taj terapeustki učinak koji sport i trening pružaju. Treba raditi na sebi, posvetiti se i svakako barem sat vremena svaki drugi dan posvetiti sebi i treningu. Ne oduzima previše vremena a daje toliko mnogo. Ukoliko vam je potrebna bilo kakva terapija, za um ili tijelo, vjerujte da je moguće sve to ili većinu popraviti s treningom. Svakako si dajte šansu, zaslužujete je i nećete požaliti, a dobit ćete samo zdrav život i osjećaj zadovoljstva.

Autor: Andrej Gudac

Odgovori