Skidanje kila – snaga “jede” masnoće!

Mnogi ljudi su još uvijek pod pogrešnim dojmom da je samo umjerena duža tjelesna aktivnost najbolja za skidanje kila i najkraći put do tijela iz snova. Dokazano je da je to zabluda! Ključ uspjeha je kombinacija treninga snage i izdržljivosti uz prehranu bogatu proteinima. U ovom tekstu usredotočiti ćemo se prvenstveno na komponentu treninga.

Princip je prilično jednostavan: mišići konvertiraju kemijski pohranjenu energiju iz slobodnih masnih kiselina, proteina i ugljikohidrata u mehaničku energiju. Što više mišića imamo, to više energije trošimo u obliku kalorija. Stoga je ključ uspjeha izgradnja mišićne mase. Potrošnja kalorija sastoji se od tzv. bazalne metaboličke potrošnje i aktivne metaboličke potrošnje. Bazalna potrošnja označava količinu kalorija koja je potrebna našem tijelu za najosnovnije funkcije poput disanja, probave, itd. Ova vrijednost ne ovisi samo o visini, težini, spolu i dobi, već i o mišićnoj masi. Suprotno, aktivnu metaboličku potrošnju određuje fizička aktivnost. Ukoliko povećamo obje vrijednosti, povećat ćemo potrošnju kalorija. To znači da čak i tijekom sna, dok smo potpuno neaktivni, trošimo više kalorija. Bazalna metabolička potrošnja odraslih osoba u prosjeku iznosi 1 kcal po kilogramu tjelesne težine na sat. Svaki kilogram mišića troši otprilike 100 kcal dnevno.

 

Sagorijevanje masnoća i katabolizam

Ovo igra značajnu ulogu ukoliko želite smanjiti svoju tjelesnu težinu, ili, što većina vjerojatno i podrazumijeva da skidanje kila podrazumijeva smanjivanje viška masnoća. Tjelesna masnoća je zapravo samo pohranjena energija. Postotak tjelesnih masnoća se povećava kada konzumiramo više kalorija nego što ih trošimo tijekom dužeg vremenskog razdoblja. Znači, ako želite smanjiti udio masnoća morate trošiti više energije nego što je konzumirate. Tijelo koristi samo tjelesne masnoće kao izvor energije tijekom treninga kada je energija konzumirana u obliku hrane već potrošena. Uz to, tijelu je potrebno neko vrijeme kako bi se vratilo u svoje “normalno” stanje mirovanja. Ovdje u igru dolazi tzv. “afterburner” efekt. To je efekt koji ubrzava proces sagorijevanja masnoća tako da čak i nakon treninga naše tijelo sagorijeva više masnoća nego je to uobičajeno. Intenzivni trening snage potaknut će i do 80% viši “afterburner” efekt nego duži trening izdržljivosti. Nakon intenzivnog treninga snage tijelu je potrebno i do tri dana da se vrati u homeostazu, u svoje “mirno” stanje. Zbog toga, redovito intenzivno korištenje mišića ima pozitivan učinak na fizičke procese u našem tijelu. S druge strane, dijete bez treninga snage štete našem tijelu. Potrošit ćemo višak masnoća, ali ćemo također izgubiti i vrijednu mišićnu masu budući da će tijelo potrošiti proteine za generiranje energije. Stoga imajte na umu: planska, uravnotežena prehrana također igra važnu ulogu.

Da rezimiramo: proteini su esencijalni materijal za izgradnju tijela. Prema tome, konstantna i dovoljna opskrba proteinima je ključna za obnovu, održavanje i izgradnju mišića, tkiva i imunološkog sustava. Ukoliko nije dovoljno opskrbljeno proteinima i energijom, tijelo počinje iskorištavati mišiće kao izvor energije. Kako biste osigurali skidanje kila, trajno se riješili prekomjerne težine i došli do tijela iz snova samo trčanje nije dovoljno. Najbolje rezultate za skidanje kila ostvarit ćete intenzivnim treninzima snage u kombinaciji s intervalnim treninzima i smanjenim unosom ugljikohidrata.

 

Priredio: Franjo Maričić, Blue Gym

Izvor: portal Functional Movement

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!

Iz ponude ovog puta izdvajamo Olimpijsku hibridnu šipku 180 cm/25 mm/10 kg, Olimpijsku swiss multi-grip šipku, Zidno multigrip chin-up vratilo i Stalke za šipku Power Line.

Svu ostalu ponudu sportske opreme možete provjeriti na našem webshopu, a pratite nas i putem Facebooka i Twittera.

Odgovori