Pet savjeta za produktivnije sklekove

Sklekovi su jedna od najosnovnijih i najefektnijih vježbi za gornji dio tijela. Iako su prilično jednostavni, većina ljudi ih ne izvodi pravilno. Donosimo vam pet savjeta kojima ćete standardne sklekove od vježbe za prsa, ramena i triceps, pretvoriti u vježbu za cijelo tijelo, što podrazumijeva povećanje mišićne mase i snage, te brže rezultate.

Učvrstite trup

Kako biste izbjegli savijanje kralježnice i izvođenje sklekova u tzv. “banana položaju”, pokušajte stisnuti, tj. učvrstiti trup. Zamislite da ćete primiti udarac u trbuh. Prirodno je da stisnete trbušne mišiće kako biste amortizirali udarac. Čvrst trup pri izvođenju sklekova smanjuje rizik od ozljede, “prisiljavajući” vašu kralježnicu na neutralan položaj, a aktivacija trupa učinit će sklekove vježbom za cijelo tijelo.

Stisnite gluteus

Vaši gluteusi su jedna od najvećih mišićnih grupa vašeg tijela, no vrlo često i najmanje aktivna. Stisnuti gluteusi zaštitit će donji dio vaših leđa, poboljšati držanje, omogućiti tenziju cijelog tijela i pomoći u održavanju neutralnog položaja kralježnice.

Ne širite laktove

Vrlo česta tendencija pri izvođenju sklekova je širenje laktova prema van – ta pogreška može dovesti do problema sa ramenima i zglobovima. Umjesto toga, držite laktove više uz tijelo, pokušavajući imati što manje prostora među pazusima. “Naslažite” zglobove – držite dlanove ispod laktova, a laktove ispod ramena. To će dugoročno biti blagotvorno za zdravlje vaših ramena, a istovremeno će više aktivirati tricepse i plosnate mišiće leđa (latissimus dorsi). Ovakvo držanje zglobova u liniji također će vam omogućiti veći opseg pokreta u ramenima i prsima.

“Uhvatite” podlogu

Umjesto da vam prsti budu skupljeni i usmjereni prema naprijed, pokušajte slijedeće: promijenite položaj dlanova kako bi vam palci bili okrenuti jedan prema drugome. Zatim, raširite prste i “uhvatite” se za podlogu. To će odmah stvoriti veću tenziju cijelog tijela, učvrstiti plosnate mišiće leđa i tricepse, te aktivirati više mišića gornjeg dijela leđa.

Odgurujte podlogu od sebe

Umjesto da se odgurujete od podloge, razmišljajte o odgurivanju podloge od sebe. Proizvedena sila pretvorit će se u punu tenziju cijelog tijela i stvoriti dodatnu čvrstinu. Odgurujući podlogu od sebe koristiti ćete više mišića, te na taj način učiniti sklekove vježbom za kompletno tijelo.

 

Priredio: Franjo Maričić, Blue Gym

Izvor: Men’s Fitness

 

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!

Iz ponude ovog puta izdvajamo NordicTrack T20.0 traku za trčanjeOlimpijske šipke – Farmer Handles, Core Push Up SKLZ – ručice za sklekove, Ručice za sklekove V-Line i Bumper Elite Pro komplet bumpera u boji 160 kg.

Svu ostalu ponudu sportske opreme možete provjeriti na našem webshopu, a pratite nas i putem Facebooka i Twittera.

Odgovori