Kavezi za funkcionalni trening u teretani

Što je funkcionalni trening?

Funkcionalni trening uključuje sve primarne pokrete (čučnjeve, dizanje, vučenje, potiskivanje, rotiranje, hodanje, pokretanje, trzanje i nošenje tereta), koji su potrebni za kvalitetno funkcioniranje u svakodnevnom životu, sportu i hobijima. Većina članova teretane ima uredski, sjedeći posao, te je vitalno potaknuti ih na kretanje prilikom treninga umjesto da sjede po spravama.

Funkcionalni trening uključuje širok raspon opreme, poput girji, suspenzijskih traka, sandbagova i mnogih drugih. Treninzi poboljšavaju snagu, ravnotežu, brzinu i energiju, a istovremeno uveliku umanjuju mogućnost ozljede, povećavaju toniranost mišića, pospješuju sagorijevanje masnoća i poboljšavaju opće stanje organizma.

Zbog čega biste trebali investirati u funkcionalnu trening zonu u svom fitness centru?

Najjednostavnije rečeno, većina vaših članova dolazi zbog mršavljenja, tj. sagorijevanja suvišnih tjelesnih masnoća, a sada je već dobro poznato da su funkcionalni treninzi najučinkovitiji u tom segmentu. Stoga je ključno da omogućite svojim članovima najnovija i najučinkovitija rješenja za ostvarivanje njihovih ciljeva, imajući u vidu razlog zbog kojeg su došli k vama. Također, postoji i relativno novi tip članova koji traže najnoviju opremu za funkcionalni trening. Mnogi od njih vidjeli su razne sportaše (MMA, ragbi, nogomet, košarka) kako treniraju sa suspenzijskim trakama, girjama, užadi za trening (battle rope), i sl., i zainteresirani su za provođenje istih treninga.funkcionalni_trening_rekviziti_impulse

Stiglo je vrijeme za odmak od starog, disfunkcionalnog fitness modela prema kojem se ljudi učlanjuju u klub na valu entuzijazma, a koji uslijed nedovoljne dinamičnosti prelazi u monotoniju, što dovodi do pada motivacije i relativno slabije učinkovitosti. Ovo neizbježno vodi do gubitka članova, što je u neku ruku i opravdano, budući da je teško opravdati troškove članarine sa slabim ili nikakvim rezultatima.

Zadržavanje članova i funkcionalni trening

Tri su prepreke zbog kojih se članovi ne pridržavaju svojih programa vježbanja: nedostatak vremena, dosada ili zasićenost, i slabi rezultati. Tradicionalni fitness model, koji je nažalost još uvijek kod nas prevladavajući, povećava navedene probleme; kako bi ostvarili značajne rezultate kroz cardio trening, klijenti moraju provesti 6-7 sati tjedno u teretani, što je nerealno čak i za najupornije. Većina neće uspjeti odvojiti toliko vremena, zbog čega neće ostvariti očekivane rezultate, a tada slijedi frustracija i napuštanje kluba.

impulse-functional-zone-s-shape-iz-sImpulse S Shape – Functional Training Zone

Suprotno, funkcionalni fitness uključuje dinamične vježbe koje aktiviraju mnoge velike mišićne skupine istovremeno. Ovaj tip vježbi troši puno energije, tako da će vježbači potrošiti velike količine kalorija u vremenu provedenom u teretani. Uz to, vježbači će nastaviti trošiti veliku količinu energije i do 48 sati nakon treninga, što znači da se vaši članovi mogu posvetiti ovakvim treninzima 2 do 3 puta tjedno kako bi vidjeli značajnije rezultate, a to je puno atraktivnije od uobičajene prosječne učestalosti treniranja, te eliminira spomenute prepreke nedostatka vremena i loših rezultata.

impulse L shapeImpulse I Shape – Functional Training Zone

Kao odrasle osobe skloni smo organiziranju, kod mnogih stvari pridajemo prevelik značaj mjerama i strukturi i to toliko da često nismo u mogućnosti opustiti se i zabaviti. Funkcionalni treninzi mogu uključivati mnogo vježbi koje su bliže igri nego radu. To je osvježavajuća promjena za članove, budući da se čini da zaista uživaju u takvim treninzima. Funkcionalni treninzi su raznoliki i izazovni, uglavnom se odvijaju u paru ili manjim grupama gdje se polaznici međusobno potiču na ostvarivanje što boljih rezultata, što uklanja mogućnost dosade, tj. zasićenosti.

Imajte viziju

Kao i sa svakim projektom, za poslovni uspjeh ključno je odrediti profil kluba, dakle trebali biste imati jasnu viziju što zapravo želite od svojeg fitness centra. Konvencionalna fitness oprema je i nadalje u mnogim programima nezamjenjiva i ni u kojem slučaju ne treba je odbaciti. Ponekad će možda biti potrebno i ukloniti pokoju spravu koja nije neophodna kako bi se osiguralo dovoljno prostora i najkvalitetniji omjer izotoničke opreme, cardio opreme i funkcionalne zone. Potrebno je sve pažljivo isplanirati i odgovoriti na slijedeća pitanja: Hoće li funkcionalni fitness biti u zasebnom prostoru? Hoće li se koristiti za vremenski ograničene grupne treninge ili će funkcionalna zona biti otvorena za sve članove? Tko će voditi treninge – osobni treneri, instruktori grupnog fitnessa? Kako će se to uklopiti u put koji prolaze vaši trenutni članovi?

impulse L shapeImpulse L Shape – Functional Training Zone

Dobro dizajniran prostor

Prije naručivanja bilo kojeg dijela za vašu funkcionalnu zonu, ključno je da posvetite dovoljno vremena dizajnu prostora, tj. vizualizirate kako biste željeli da on izgleda. Bez obzira na veličinu prostora, morate biti sigurni da ste maksimizirali njegov potencijal i da će se treninzi provoditi glatko i učinkovito. Moderni trendovi zahtijevaju da prostor namijenjen funkcionalnoj zoni bude popločen gumenom podnom oblogom , jer je gumeni pod otporniji, sigurniji i ugodniji za ovu vrstu treninga.

Promovirajte funkcionalni trening kao posljednje high-tech dostignuće u sagorijevanju suvišnih masnoća

Velikom postotku članova osnovni je cilj sagorijevanje suvišnih masnoća, i važno je skrenuti im pozornost na taj segment funkcionalnog treninga. Mnogi će vam se članovi pridružiti sa ustaljenim uvjerenjem da je cardio trening najučinkovitiji u sagorijevanju suvišnih masnoća. Važno je educirati članove zbog čega je funkcionalnu trening učinkovitiji od cardio treninga. Ne zbunjujte ih znanstvenim izrazima, nego prezentirajte informacije na jasan i razumljiv način. Ukažite im na tzv. afterburn efekt uspoređujući cardio i funkcionalni fitness, skrenite im pozornost na značaj izgradnje mišićne mase, te im otklonite uobičajene zablude u vezi treninga opterećenja. Pojasnite im koliko su usko vezani metabolizam i mišićna masa, te im ukažite na hormonalne učinke dinamičkih treninga (spolni hormoni, stres hormoni).

impulse_functional_zone impulse_zone_ll-shape_impulse functional_zone_impulseimpulse_l_shape

 

 

 

 

 

 

 

Budite dosljedni

Ovo bi trebalo krenuti već od prve posjete novog člana kada bi vaši djelatnici trebali ukazati na dobrobiti funkcionalnog treninga. Povežite ih sa njihovim krajnjim ciljem (sagorijevanje masnoća, poboljšanje sportske izvedbe, povećanje pokretljivosti, smanjen rizik od ozljeda). Sam uvod trebao bi biti fokusiran na funkcionalne trening zone i njihove dobrobiti. Potaknite članove na probni trening tijekom kojeg će im instruktor pokazati vježbe koje će im omogućiti stjecanje samopouzdanja u korištenju predviđenog prostora i funkcionalne opreme. U funkcionalnom treningu vaši treneri dobivaju na značaju, oni će pružiti stručnu podršku članovima koji napuštaju komfort zonu uobičajenog treninga na spravama koje izoliraju i ograničavaju gibanja ili kardiovaskularnog treninga.

Impulse X Shape – Functional Training Zoneizx_sideview

Edukativne radionice su ključni dodatak – ovdje možete raspravljati o metaboličkim efektima funkcionalnog i cardio treninga, važnosti mišićne mase za sagorijevanje masnoća i hormonalnim razlikama između ova dva oblika treninga. Osnažite ovu poruku uključivanjem u sve promotivne materijale, kako bi pronašla svoj put do vaših članova.

Zaposlenici su ključni za uspjeh vaših funkcionalnih zona

Uspjeh vaših funkcionalnih zona ovisit će gotovo isključivo o zaposlenicima vašeg fitness centra. Ukoliko se potrude oko prezentacije funkcionalnog treninga članovima, vaš klub će biti na putu do unosne, ugledne i uspješne funkcionalne trening zone.

Trebat će vam entuzijastični zaposlenici koji su dovoljno pronicljivi da promijene eventualna zastarjela uvjerenja vaših članova. Postavljanje izazova kojem je cilj vidjeti koliko cardio “ovisnika” mogu uključiti u funkcionalni trening može biti odlična motivacija za zaposlenike, kao i stvaranje manjeg natjecanja između zaposlenika ili timova (fitness profesionalci vole natjecanja).

Kako bi ovo bilo ostvarivo, vaši zaposlenici moraju biti adekvatno educirani za demonstraciju i primjenu vježbi, te pravilnu uporabu velikog izbora rekvizita u funkcionalnom treningu. Uložite u najnovije tečajeve jer će to vašim zaposenicima osigurati najkvalitetnije alate za rad i veće samopouzdanje prilikom uvođenja članova u funkcionalni trening.

Budite ukorak s trendovima i ispred svoje konkurencije, ponudite vašim članovima najnovije u fitness evoluciji. Zapamtite da će zadovoljni članovi koji ostvaruju rezultate duže ostati sa vama, te će razglasiti svojim prijateljima i poznanicima koliko je kvalitetan vaš klub!

 

Ukoliko ste zaista ozbiljni kad je riječ o funkcionalnom treningu, nudimo vam 4 nove crossfit funkcionalne zone. Impulse trening zone nude podesivi, modularni pristup, koji omogućuje vašoj kućnoj teretani ili fitness centru korištenje upravo one opreme koja vam je potrebna.

Pet je pojedinačnih cjelina koje tvore ove trening zone: Stretch Station, Boxing Station, Rebounder Station, Dual Adjustable Pulley i  Half Power Rack. Zajedno sa konektorima, ove cjeline tvore Impulse funkcionalne zone.

Dodatne opcije, poput stepenice, ručki za dipseve, landmine pivot za olimpijske šipke, dodatno proširuju ionako veliki opseg namjene ovog vrhunskog funkcionalnog proizvoda, koji će zasigurno privući pažnju. Prednosti ovih proizvoda uključuju privlačenje novih članova, mogućnost smještaja u klubove svih veličina, treneri mogu koristiti funkcionalne zone za manje grupne treninge, zbog čega članovi na kraju plaćaju manju cijenu za profesionalni funkcionalni trening.

U prostoru za funkcionalnu zonu posebno su opterećeni podovi, jer se mnoge vježbe rade u parteru. Kako bi se smanjile ozlijede članova i zaštitila oprema, funkcionalna zona treba biti popločena gumenom podnom oblogom. U našoj ponudi imamo više modela i debljina gumenih ploča za pod, ponudu pogledajte ovdje.

U našoj ponudi možete pronaći i sve dodatne artikle koji se koriste u funkcionalnom treningu: olimpijske bumper utege, medicinke, trening užadkettlebelle, elastične gume, SAQ opremu, …

Zatražite ponudu bez obveze, sportskim udrugama, klubovima i za sve veće narudžbe odobravamo dodatni popust!

 

 PROČITAJTE ZANIMLJIVE POVEZANE ČLANKE:

Impulse – profesionalne sprave za teretane, klubove i hotele

 

PREGLEDAJTE I PREUZMITE KATALOG S NAŠOM KOMPLETNOM PONUDOM!

Odgovori