Core trening

core trening

Što je to core trening i zašto je toliko bitan?

Zapravo je skoro nemoguće s bilo kojom vježbom zaobići, a da pritom ne koristimo mišiće trupa ili cora. Da li sjedili i trenirali samo ruke, ili izvodili vježbe koje koriste trbušnjake u potpunosti, uvijek su prisutni mišići cora, negdje više, a negdje manje ali su svakako tu.

Ukoliko ste vidjeli nekoga kako se drži vodoravno za šipku i drži takozvanu ljudsku zastavu, onda ste vjerojatno primijetili da ima jake mišiće cora.

core trening

Svaki trening trebao bi uključivati trening mišića trupa i trening stabilizacije. Odlična je vijest to da su same vježbe vrlo jednostavne, i zapravo zahtijevaju jako malo vremena i skoro ništa opreme a rezultati su odlični. Vježbe za core mogu biti statične ili dinamične, a ima ih toliko da stvarno sve ovisi o vašoj motivaciji. Naravno da možete koristiti utege, elastike, različite rolere, klupice, šipke itd.

Preporučuje se da se trening mišića trupa obično izvodi na kraju treninga kad smo dobro zagrijani i da traje otprilike nekih 20-ak minuta. Najbitnija stvar kod mišića trupa je ta da oni stvaraju vezu između gornjeg i donjeg dijela tijela, te omogućuju da cijelo tijelo djeluje kao cjelina. Uz odličan core vaše vježbe će biti kompletnije, lakše i brže, a o izgledu da uopće ne govorimo. Naravno da gotovo svi sanjaju ravan i čvrst trbuh, te six pack kao iz naslovnice nekog časopisa.

core trening

Gimnastičari su jako poznati po čvrstim i stabilnim mišićima trupa kako bi njihovo tijelo u potpunosti funkcioniralo kao cjelina, i kako bi mogli dugo ostati u vrlo zahtjevnim položajima.

Treningu cora možete pristupiti na više načina i svaki od njih ima svoj pozitivan učinak. Što se tiče vježbi možete koristiti od klasičnih i običnih trbušnjaka, različitih izdržaja na šipki kao što je Front Lever, do statičnih vježbi kao što su plank i stoj na rukama.

core trening

Kod svih ovih vježbi možete isprobati efekt tako da prije nego što dođete u statičan položaj, čvrsto stisnete mišiće trupa. Tada ćete zamjetiti kako je puno lakše držati položaj na takav način i ubrzo shvatiti koliko su mišići trupa odnosno core-a bitni. Dovoljno je trenirati mišiće trupa par puta na tjedan jer se i oni kao vi ostali mišići moraju odmoriti.

Svakako nakon treninga posvećenog mišićima trupa nemojte zaboraviti na istezanje istih, jer svaki se mišić nakon istezanja bolje i brže regenerira.

 

Autor: Andrej Gudac

Odgovori